Büyük Merkez bankaları kasımda para politikalarını gevşetmeye devam etti

“`html

Büyük merkez bankaları, para politikalarını kasım ayında da gevşetmeye devam etti. Küresel ekonomi; enflasyonla mücadele ederken, aynı zamanda makroekonomik gelişmelere uyum sağlamak için para politikalarını ayrıntılı bir şekilde güncellemeye devam ediyor. Dünyanın önemli merkez bankaları arasında yer alan ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayında yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirirken, diğer büyük merkez bankalarından faiz artırımı yönünde bir adım atılmadı.

Kasım ayında, öne çıkan merkez bankaları arasında Fed’in yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BoE), Güney Kore Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Yeni Zelanda Merkez Bankası da faiz indirimine gitti.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Macaristan Merkez Bankası (MNB), Avustralya Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası, Romanya Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası ise politika faiz oranlarını değiştirmeyerek sabit bıraktı.

Büyük Merkez Bankaları

FED YILIN İKİNCİ FAİZ İNDİRİMİNİ YAPTI

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puanlık bir indirimle politika faizini %4,50-4,75 aralığına çekerek yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi.

Fed’in açıklamasında, kararın oy birliği ile alındığı ifade edildi. Ekonomik faaliyetlerin istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam ettiğine dikkat çekildi ve iş gücü piyasasındaki koşulların genel olarak gevşediği belirtildi. İşsizlik oranı artış gösterse de düşük seviyelerde kaldığı vurgulandı.

Enflasyonun %2 hedefi doğrultusunda ilerleme kaydetsede, hala yüksek kaldığı belirtildi ve “Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılması açısından mevcut risklerin dengede olduğunu değerlendiriyor” ifadesi yer aldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, gerçekleştirilen basın toplantısında, 5 Kasım’da gerçekleşen başkanlık seçimlerinin sonuçlarının kısa vadede politikalar üzerinde etkisinin olmayacağına dikkat çekti. Powell ayrıca, ekonomiyi etkileyen birçok faktör olduğuna dikkat çekerek, “Tahmin yürütmüyoruz, spekülasyon yapmıyoruz ve varsayımda bulunmuyoruz” dedi.

Fed Basın Toplantısı

Para piyasalarındaki değerlendirmelere göre, Fed’in 18 Aralık’ta yapacağı yılın son faiz açıklamasında, %66 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi gerçekleştireceği öngörülürken, %34 ihtimalle faiz oranlarını sabit tutacağı düşünülüyor.

BOE KASIMDA FAİZ İNDİRİMİ YAPTI

BoE, piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puanlık bir indirimle politika faizini %4,75’e çekti. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, üyelerin 8’inin faiz indirimini desteklediği, bir üyenin ise sabit tutma yönünde görüş bildirdiği açıklandı.

Dezenflasyon sürecinin devam ettiği belirtilirken, geçmişteki dış şokların etkilerinin giderek azaldığı gözlemlendi; ancak yurt içinde enflasyon baskılarının yavaşça azaldığı vurgulandı.

BoE Başkanı Andrew Bailey, basın toplantısında, enflasyonist baskıların özellikle hizmet sektörü ve maaş artışları ile bağlantılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, ülkede açıklanan Sonbahar Bütçesi’nin enflasyona %0,5 yukarı yönlü etki yapabileceği dile getirildi.

BoE Faiz Kararı

Güney Kore Merkez Bankası, politika faizini beklenmedik bir şekilde 25 baz puan düşürerek %3 seviyesine indirdi. Banka Başkanı Rhee Chang-yong, ihracat rekabetinin arttığını ve ticaret ortamındaki belirsizlikleri gözlemlediklerini belirtti.

Yeni Zelanda Merkez Bankası, faiz oranını 50 baz puan indirerek %4,75’ten %4,25 seviyesine çekti, bu yıl içinde alınan üçüncü faiz indirim kararı oldu.

Ayrıca, İsveç Riksbank politika faizini %3,25 seviyesinden %2,75’e çekti. Banka, “Ekonomiye daha fazla destek sağlamak amacıyla ve enflasyonun istikrar kazanmasına yardımcı olmak için faiz indirimine gidilmiştir” dedi.

Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası da, %4,25’ten, %4,00 seviyesine inerek %25 baz puan indirim gerçekleştirdi.

TCMB FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Banka, “Son çeyrek göstergeleri yurt içi talepte yavaşlama gösteriyor ve bu durum enflasyondaki düşüşü destekliyor” şeklinde bir açıklamada bulundu. Ayrıca hizmet enflasyonu ile birlikte temel mal enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiği ifade edildi.

TCMB, yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını 26 Aralık’ta gerçekleştirecek.

TCMB Faiz Kararı

ÇİN, KASIM AYINI DEĞERLENDİRMEDİ

Çin’de, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranları (LPR) sabit kaldı. PBoC, ana politika faizi olan 1 yıl vadeli borçlanma faizini değiştirmedi. Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi, 1 yıllık kredi faiz oranının %3,1 ve 5 yıllık kredi faizinin ise %3,6 seviyesinde sabit olduğunu duyurdu.

PBoC, temel politika faizi niteliğinde olan 1 yıl vadeli borçlanma faizini de değiştirmediğini açıkladı. Çin’deki bankaların belirlediği LPR, 2019’dan bu yana ülkenin gösterge faizi olarak işlev görmekte olup, 1 yıl vadeli kredi faizi kurumsal krediler için, 5 yıllık faiz oranı ise konut kredileri için referans olarak kabul edilmektedir.

DIĞER BÜYÜK MERKEZ BANKALARINDAN GELEN KARARLAR

Macaristan Merkez Bankası (MNB), kasım ayında politika faizini %6,50 seviyesinde sabit bıraktı. Banka, jeopolitik gerginliklerin ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin faiz oranlarının düşürülmesinde duraklama gerektirdiğini ifade etti.

Avustralya Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak politika faizini %4,35 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Açıklamada, enflasyonun hedefe döndürülmesinin öncelikli amaç olduğu belirtildi.

Polonya Merkez Bankası, Romanya Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası, politika faizlerini sırasıyla %5,75, %6,50 ve %4,50 seviyelerinde korudu.

patronlardunyasi.com

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir