Deniz suyu 15 derece düşünce balıklar da gitti

Ege Denizi’ndeki Balık Türlerindeki Değişim

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Ege Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının 28-29 dereceden 15 dereceye kadar düşmesi ile görülen ‘balon balığının iki türü, domuz balığı, aslan balığı, sokkan ve yarım gaga’ gibi balıklar olmak üzere 7 kadar egzotik türün sayısının azaldığını belirtti. Dr. Irmak sözlerine, “Balıklar soğukkanlı canlılardır ve bünyesine uygun olmayan ortamlardan uzaklaşırlar. Egzotik türler sıcak denizlerden geldikleri için sıcak suları sever. Ege Denizi daha serin olduğu için egzotik türler pek girmiyor” şeklinde devam etti.

“İşgalci Türlerden En Çok Etkilenen Ülkelerden Birisi Türkiye”

Kızıldeniz’e bağlantısı olan Süveyş Kanalı’nın Ege ve Akdeniz’e yakın konumda olduğunu belirten İKÇÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, bu sebeple sürekli yeni türlerin geçişinin yaşandığını ve egzotik ile bazı işgalci türlerden en çok etkilenen ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu vurguladı. Akdeniz’deki yüksek deniz suyu sıcaklığı sebebiyle egzotik balık türlerinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Dr. Irmak, bu nedenle balon ve aslan balığının Akdeniz’de halen sıkça rastlandığını belirtti. Ege Denizi’nde ise deniz suyunun sıcaklığının azalmasıyla birlikte balon balığının iki türü, domuz balığı, aslan balığı, sokkan ve yarım gaga gibi 7 egzotik türün sayısının azaldığını ifade etti.

“Balıklar Körfezden Kaçtı”

Dr. Irmak, “Balık göç eden bir canlıdır. Bu yıl İzmir Körfezi’nde kirlilik sorunuyla karşılaştık. Hızlı yüzücü balıklar, o bölgeyi terk edip kaçtılar. Balıklar deniz suyu sıcaklığına da benzer şekilde tepki verirler. Soğukkanlı oldukları için, uygun olmayan ortamlardan uzaklaşırlar. Egzotik türler sıcak denizleri tercih ettikleri için, Ege Denizi’nin daha serin olması sebebiyle egzotik türler burada pek görülmüyor” açıklamalarında bulundu.

“Deniz Suyu Sıcaklığının Artması Kirliliği Etkiliyor”

Kıyılardaki nüfus yoğunluğunun, körfez kirliliğindeki en büyük etkenlerden biri olduğunu belirten Dr. Irmak, “Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması da kirliliğin etkisini artırıyor. Sıcaklık, oksijen seviyesini azaltır. Dolayısıyla canlıların hayatta kalabilmesi için gerekli olan çözünmüş oksijenin düşmesiyle, özellikle Bayraklı ve Turan bölgelerinde büyük balık ölümleri meydana geldi. Ege Denizi’nde ise deniz suyu sıcaklığının azalmasıyla birlikte balık ölümlerinin azaldığı gözlendi” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir