Gürcistan’da son durum: Hükümet karşıtı protestolar sürüyor

Göstericiler, Başbakan Kobakhidze’nin AB Müzakerelerini Askıya Almasını Eleştirdi

Tiflis’te 28 Kasım’da başlayan gösteriler, Başbakan İrakli Kobakhidze’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerini 4 yıl boyunca askıya almasına karşı devam ediyor. Göstericiler, başkentte 7. günlerinde hükümeti protesto etmeye devam ediyor.

Binlerce kişi dün gece parlamento binası önünde yeniden toplandı ve hükümet karşıtı sloganlar atarak AB ve Gürcistan bayraklarını taşıdı.

Göstericiler, Şota Rustaveli Caddesi’ni trafiğe kapatırken ateş yakarak bekleyişlerini sürdürüyor. Polis özel kuvvetleri ve tazyikli su araçları da güvenlik gerekçesiyle çevrede hazır bekliyor.

Muhalefet partilerinin liderleri, protestoya katılan halkı dağılmamaya ve provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırıyor.

Polis Arama Yaptı

Gösteriler devam ederken polis, bazı muhalefet partilerinin ofislerinde arama yapmıştı. İçişleri Bakanlığı Merkezi Kriminal Polis Departmanı Müdürü Teimuraz Kupatadze, dünkü operasyonda gösterilerde şiddeti organize etmekle suçlanan 7 kişiyi gözaltına aldıklarını açıklamıştı.

Kupatadze, parti ofislerinde yapılan aramalarda koruyucu kasklar, piroteknik malzemeler, molotofkokteyller ve diğer ekipmanların ele geçirildiğini belirtmişti.

Hükümetin AB Kararı

Başbakan Kobakhidze’nin AB ile müzakereleri askıya alması kararının ardından, Avrupa Parlamentosu ve muhalefet yanlıları gösterilere başlamıştı. Kobakhidze, Avrupalı siyasetçilerin ülkenin iç işlerine karıştığını ve şantaj yaptığını iddia ederek, müzakerelerin 2028 sonuna kadar başlatılmayacağını duyurmuştu.

Kobakhidze, ülkenin 2030’da AB üyeliği için çalışmalarına devam edeceklerini belirtmişti. Başbakan, AB’ye müzakereleri açmak için ülkeyi şantaj yapmakla suçlayarak, “Şantaja bir son verin. Müzakereleri masaya getirin, ben imzalarım.” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile stratejik ilişkilerini askıya aldığını duyurmuştu. AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Kobakhidze’nin kararını eleştiren göstericilere destek vermişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, polisin göstericilere yönelik müdahalesini eleştirmiş ve barışçıl toplanma haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu. Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetine yönelik bazı yaptırımlar uygulanacağını duyurmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir